30 kilometrů kolem Špindlu

13. října 2024
Featured Image

Máte rádi horské procházky, ale nemáte na ně tolik času, kolik byste si přáli? Nebo si jen chcete užít jednodenní výlet, během kterého uvidíte spoustu krásných míst v českých horách? Ať už je vaše odpověď jakákoli, mám pro vás ideální trasu kolem Špindlerova mlýna, která vás určitě nezklame…

Podrobnosti o trase

Délka trasy: 30 km
Časová náročnost: 6 až 10 hodin
Turistická mapa s trasou

Ze Špindlerova mlýna k prameni Labe a zpět

Špindlerův mlýn je krásným horským městečkem, které je ideální startovní pozicí pro řadu pěších výletů. Přečtěte si krátký článek o jedné takové trase, kterou jsem si pro vás připravil. Čeká vás během ní třicetikilometrový okruh horským prostředím, stoupání i klesání okolo tisíce metrů a mnoho krásných a fotogenických míst. To celé navíc stihnete během jednoho dne.

Pokud se rozhodnete vydat se do Špindlu autem, doporučuji zaparkovat u horní části Labské přehrady na parkovišti P1 Bedřichov. Auto zde můžete nechat zaparkované klidně celý den a navíc zdarma. Odtud je to už asi jen jeden kilometr po rovince k ikonickému Bílému mostu přímo v srdci Špindlerova mlýna. 

Po tomto nenáročném startu už začíná ta pravá zábava. Až k nejvyššímu bodu trasy je to víceméně pouze do kopce. Ale nemusíte se bát, není to nic extra náročného a po cestě je spoustu míst, na kterých se dá odpočinout a užít si parádní výhledy. Od Bílého mostu se vydejte po červené turistické značce směrem na Horní Mísečky a následně po staré vozové cestě na Vrbatovo návrší. Zde můžete využít možnosti občerstvení u Vrbatovy boudy a poté pokračovat po červené turistické značce kolem Hančova pomníku až k Pančavskému vodopádu. Tady si doporučuji udělat krátkou zastávku a užít si výhledy a pohled na tento krásný přírodní úkaz. 

Až si pohled na tenhle kus naší krásné přírody užijete, pokračujte dál po červené značce k Labské boudě a poté po Koňské cestě (žlutá turistická trasa) nahoru ke Sněžným jámám – nejvyššímu bodu na trase. Zde vás čekají úchvatné výhledy do okolí a následně už Cesta Česko-polského přátelství k České budce a následně klesání k Prameni Labe. Poté pokračujte v klesání zpět na Labskou boudu, kde se můžete opět občerstvit a vydat se na cestu Labským dolem zpět do Špindlerova mlýna. Po cestě doporučuji zastavit se u Labského vodopádu (jen pár set metrů pod Labskou boudou) a u Malého Labského vodopádu. Po návratu k Bílému mostu se můžete rozhodnou, zda budete pokračovat k autu, nebo zda si chcete trasu ještě trochu prodloužit a obejít Labskou přehradu (to mohu jen doporučit). 

Možnost prodloužení

V případě, že se rozhodnete pro prodloužení trasy, jděte po zelené turistické značce až ke hrázi přehrady. Zde si můžete prohlédnout krásnou architekturu první vodní elektrárny na Labi, která byla vybudována v období před první světovou válkou. Poté už můžete pokračovat zpět na parkoviště (opět po zelené značce) a užít si poslední část vašeho výletu.

Doporučení na závěr

Pokud se rozhodnete tuto trasu absolvovat, doporučuji volit termín mimo hlavní sezónu nebo vyrazit brzy ráno, abyste se vyhnuli davům turistů. Já osobně jsem vyšel ze Špindlerova mlýna v 6 hodin ráno v den, kdy nebylo úplně ideální počasí. Celou dobu trochu mrholilo a většinu dne byla v mém okolí mlha, takže zas tolik výhledů jsem si neužil. Ale mělo to i své výhody. Po celé trase jsem potkal pouze deset dalších turistů (a to jsem šel v hlavní sezóně). Navíc jsem do cíle dorazil už v poledne, takže jsem mohl druhou polovinu dne produktivně využít…

Chcete se mnou spolupracovat?Pojďme se sejít.

Fakturační adresa:

Tomáš Menec
Malecí 575
549 01 Nové Město nad Metují
IČO: 19488581
Nejsem plátce DPH

2024 © Tomáš Menec
Stahování a používání obsahu webu je bez mého povolení zakázáno.